zaterdag 24 januari 2015

Van Gelukte, Hopelijk Gelukte en Hopeloos Mislukte Experimenten

Gelukt
- reserve accu-bak
- anti-rammelhaakje aan het Sinnerkap-vizier.

Hopelijk gelukt:
- Klar-Pilot als anticondensmiddel voor de Sinnerkap.

Hopeloos Mislukt:
- Voetengaten afdekken met goedkoop latexrubber van de Decathlon.


Ik heb de laatste weken een aantal dingetjes uitgeprobeerd om het samenleven met Tante Lies nog aangenamer te maken:

- Op Wilco's advies heb ik mijn reserve-accu nu ook in een opbergbakje, gemaakt van een houder van een gevarendriehoek. Ik kan nu zelfs tijdens het rijden mijn accu verwisselen. Gelukt!


-  Bij de Decathlon zag ik laatst voor €5,95 latexrubber voor aerobics-oefeningen,10 bij 175 cm, en in bijna de juiste kleur Strada-geel, dus ik dacht goedkoop mijn voetengaten dicht te kunnen maken
Ik heb de hele boel er dus ondergeplakt, en
ik kon zelfs een schoentje naar buiten steken. Jammer alleen dat de hakken van mijn MTB-schoenen nogal stroef  en wigvormig zijn, en telkens in het latexrubber blijven haken. Na een week hadden mijn schoenen het rubber al stukgetrokken. Hopeloos Mislukt dus!

- Vervolgens ging ik mij steeds meer zitten ergeren aan het rammelen van het Sinnerkap-vizier bij gesloten stand. Vooral bij slecht wegdek en gesloten vizier werd ik er mateloos door geïrriteerd.
Ik had onderweg al eens zitten nadenken over een soort knijper die het vizier strak tegen zijn rubbertjes aantrekt, maar het kon nog simpeler met een zelfgebogen haakje en wat elastiek.
Het elastiek zit om de bevestigingspennetjes van de klittenbandsluiting, en het haakje trekt het vizier strak tegen het rubber.
Tijdens het rijden is dit met één hand los en vast te maken, en het geknars, gepiep en gerammel wordt aanzienlijk minder. En als ik zin heb maak ik nog wel eens een mooier haakje. Gelukt dus!

- Als laatste heb ik geprobeerd om iets aan het condens op het vizier van de kap te doen. Wim Schermer schreef er een tijdje geleden al iets over, maar kon het spul nog niet leveren. Ik heb de stoute schoenen aangetrokken en twee tubetjes (á 50 ml, €9 per stuk) gekocht bij de fabrikant. Ik kreeg ze keurig op rekening geleverd, en de verzendkosten vielen ook mee.

Werkt het? Ja zeker!

De linkerhelft van het vizier was behandeld, de rechterhelft niet. Maar eigenlijk was het veel te droog vandaag.
 

Hier de onbehandelde rechterhoek na blootstelling aan wat warme douche-dampen

En hier de behandelde linkerkant
Werkt het ook langdurig? Dat hangt van de omstandigheden af. Volgens de fabrikant is de gel wateroplosbaar, en gaat de werking onder vochtige omstandigheden sneller achteruit. Ze schreven me dat b.v. brandweerlieden hun persluchtmaskers na behandeling insealen om te zorgen dat de anticondensbehandeling nog steeds werkt op het moment dat ze hem nodig hebben.

Dat is natuurlijk lastig voor ons VM-rijders. Wij produceren in onze velomobielen heel veel vocht tijdens een lange rit, en telkens insealen van een hele kap is ook nauwelijks te doen. Ook staat menige velomobiel niet in een droge warme ruimte tussen de ritten door.

Toch is mijn conclusie vooralsnog positief. Het werkt beter dan de andere dingen die ik al geprobeerd heb, en als je het vizier goed insmeert en de gel uitwrijft heb je over het gehele oppervlak van het vizier prima zicht.

Ik ben benieuwd hoe de gel zich bij echt regenweer gedraagt, zeker als mijn Strada vervolgens nat in de garage op het werk wordt geparkeerd. Hopelijk wordt het gebruik van de gel dan niet zo intensief dat het me te duur wordt.

Ik zal blijven testen en laten weten hoe het gaat.

Conclusie: Hopelijk Gelukt

Groeten

Erwin en Tante Lies

maandag 19 januari 2015

Is het koud buiten, Tante?


Vrijdag heb ik bij de Lidl een binnen-buitenthermometer gescoord voor €3, met een 3 meter lange draad met sensor eraan. De sensor heb ik onder de Strada bevestigd.
De draad heb ik met een trekveer door de tunnel getrokken
De draad heb ik door het rechter voetengat geleid, daarna door de "tunnel" waar de kettingbuizen doorgaan, dan onder de stoel door, en de display met velcro bij mijn dashboard geplakt.
Waar heb ik die foto eerder gezien?

Vanmorgen kon ik, onder de Sinnnerkap, goed zien dat het binnen na een tijdje trappen een stukje warmer was dan buiten.

Groet,

Erwin en Tante Lies

vrijdag 16 januari 2015

Accu in 't Bakkie

Tijdens de rit naar de OBT viel mijn 12V-accu voor de zoveelste keer van het schuimrubber-blok af, maar deze keer ook nog eens direct door het voetengat op straat. 
Gelukkig merkte ik meteen dat er iets gebeurde, en ik vond de accu redelijk onbeschadigd terug op de straat. Het was wel een aanleiding om nog een keer na te denken over een andere plek voor de accu. 

Uiteindelijk heb ik van de opbergdoos van een gevarendriehoek een accubak gemaakt, en die met velcro vastgemaakt aan de zijkant van de Strada.
Ook nog een stickertje op de stekker, want ik stak bijna altijd eerst  de stekker er verkeerd om in.
Onderin de accuhouder zit een stukje schuimrubber tegen het rammelen, en aan de zijkant ook nog een klein stukje. De velomobieltas kan nog op zijn gewone plek staan tussen de accuhouder en de stoel.

Ik heb er nu een paar honderd kilometer mee rondgehobbeld, en het blijft goed zitten. Accu verwisselen (ik heb er twee) gaat ook supersnel.

Ik denk dat dit een blijvertje wordt.

Groeten van Erwin en Tante Lies